tiistai 1. tammikuuta 2013

Lukutoukka treenaa


Olen tässä lueskellut joulukuun KG-lehteä. Kannen perusteella siinä oli mielenkiintoisia aiheita..
Tässä muutamia asioita, jotka minuun kolahtivat artikkelista "15 kertaa enemmän irti jumppatunneista" :

-Harjoittele monipuolisesti.
Fiksu kuntoilija ripottelee kalenteriinsa erilaisia ja eritasoisia tunteja, sillä kroppa tarvitsee monenlaista ärsykettä kehittyäkseen.
Se mun kuntosalille meno olisi edessä.. miks mä jännitän sitä jotenkin ihan liikaa??

-Tarkista tekniikkasi ja kuuntele.
Tämä on ehkä tärkein yksittäinen ohje. Kun ohjaaja antaa sanallisia ohjeita, kuuntele ja toimi niiden mukaan. Vetäjä ei puhele lämpimikseen, vaan auttaakseen jumppaajia tekemään liikkeet puhtaasti, vahvasti ja tehokkaasti. Kun ohjaaja antaa vinkkejä, tarkkaile teetkö liikkeet varmasti niin kuin pitää.

Joskus ihan huomaan, etten kuuntele lainkaan mitä se ohjaaja siellä höpöttää. Menen helposti omiin ajatuksiin ja keskityn katsomaan mallia, ennemin kuin kuuntelemaan. Erityisesti näin tapahtuu erään tietyn ohjaajan tunneilla, se puheenpulina on nimittäin täysin tauotonta!

-Asennetta kehiin.
Älä hidasta vauhtia, kun alat hengästyä tai hikoilla äläkä säikähdä lihasväsymystä tai -kipua. 
Kun tavoitteena on kehittää kuntoa, kehoa täytyy ylikuormittaa. 
Muista että mieli on heikompi kuin keho. 
Osa liikkujista hyötyy motivaatiolauseista, joita voi hokea itselleen tietyllä hetkellä. Tälläisiä ovat esimerkiksi "se mikä ei tapa vahvistaa" ja "hiki on läskiä, joka itkee". Tärkeintä lauseessa on, että se auttaa sinua jaksamaan.

Jumpassa huomaan usein kyykkyjä tehdessäni, etten mene tarpeeksi syvään asentoon. Helposti ajattelen, etten kuitenkaan jaksa tehdä enempää. Viime kerralla noudatin tätä ajatusta ja annoin kyllä kaikkeni :)

-Rohkene.
Siirry rohkeasti eturiviin. Jumppa on tehokkaampaa, kun et joudu välillä hidastamaan tai pysähtymään kurkkiaksesi ohjaajan liikkeitä muiden selkien takaa. Eturivissä on usein myös väljempää, joten voit liikkua vapaammin ja laajemmin. Eikä kukaan oikeasti ehdi vilkuilla miten eturiviläisillä sujuu, sillä jokainen keskittyy omaan treeniinsä. 
Uskalla myös lisätä painoja, jos käytät viikosta ja kuukaudesta toiseen samoja painoja, lihakset tottuvat ärsykkeeseen eivätkä kehity. Ota siis rohkeasti suuremmat puntit käyttlln heti, kun liikkeet alkavat sujua loppuun saakka ilman irvistystä. Pieni lepotauko tai painojen vähentäminen kesken sarjan on pienempi paha kuin samojen punttien heiluttelu kuukaudesta toiseen.

Viimeeksi pumpissa uskalsin laittaa enemmän painoja.. tiukkaa teki ja kädet tärisi, mutta voittajana kävelin kotiin!

-Aktivoi lihakset.
Jos käyt jumpassa, joka ei tunnu missään, tarkista ensin oma tekemisesi. Työskentelevätkö lihaksesi aktiivisesti jännittyneinä vai löysäiletkö niin, että päästät itsesi aivan liian vähällä? Jännitä keskivartalon syvät lihakset kevyesti, jotta selkä ei pääse notkolle. Pidä olkapäät takana ja hartiat alhaalla.

Mulla on ainakin tekemistä tuon selän asennon kanssa, en osaa korjata notkoselkää ilman peilistä vilkuilua..

Onko teillä "hiki on läskiä, joka itkee"- tyylisiä motivaatiolauseita? :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy, kommentoi, mitä vaan :)