tiistai 2. huhtikuuta 2013

Faktojen kertausta

Luin tuossa maalis-huhtikuun KG-lehteä, jossa oli mulle aika osuva artikkeli nimeltä "jumissa!". Jännä juttu, vaikka jotkut asiat kuitenkin tietää, niin ei niitä kuitenkaan sisäistä tai osaa soveltaa, kuten tässä tapauksessa painonpudotukseen.

Jaankin nyt tässä näitä viisaita sanoja muillekin, jos teilläkin päin on havaittavissa jumitusta.

"Ensimmäisten viikkojen aikana vaa'an lukemat tippuvat vauhdilla alaspäin ja pienet muutokset arjessa saavat olon kevenemään. Pian elimistö alkaa kuitenkin vastustaa painonpudotusta ja iskee jarrut päälle. 

Kun syö vähemmän kuin kuluttaa, aineenvaihdunta eli levossa tapahtuva kalorinkulutus alkaa hidastua. Jos energiavaje kestää pitkään ja rasvavarastot pienentyvät, keho huolestuu ja alkaa kuvitella, että kyseessä on pula-aika. Jo noin kymmenen prosentin painonpudotus hidastaa aineenvaihduntaa, vaikka söisi terveellisesti ja liikkuisi monipuolisesti. 

Jokainen menetetty lihaskilo pienentää lepoaineenvaihduntaa kaksikymmentä kilokaloria vuorokaudessa. 

Laihdutuksen edetessä myös liikunnan teho alkaa hiipua. Kroppa oppii säästämään energiaa jopa liikunnan aikana. 
Tolkuton liikunnan lisääminen ei kuitenkaan jumitustilanteessa auta, sillä kroppa saattaa alkaa pantata kaloreita entistäkin enemmän. 

Edellä maininttuja muutoksia tapahtuu jokaisen painonpudottajan kehossa.
Oman elämänrytmin tarkkailu ja stressin tietoinen vähentäminen ovat hyödyksi. erityisesti siksi, että ne auttavat terveellisen ja riittävän vähäkalorisen ruokavalion ylläpitämisessä.

On täysin normaalia, että painonpudotus hidastuu tai jopa pysähtyy välillä kokonaan, vaikka eläisi stressitöntä elämää, nukkuisi hyvin, laihduttaisi maltillisesti ja nukkuisi oikein. 
Kun pudotustahti hiipuu, käännä katse annoskokoihin ja ala tarkkailla syömäsi ruuan todellista määrää."

Tässä ainakin minulle hieman ajateltavaa, varsinkin tuon annoskoon huomioimisessa..
Aurinkoista viikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy, kommentoi, mitä vaan :)