keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Raskas raskaus

"Vau, hieno pudotus! Mut mites sit kun joskus tuut raskaaksi?" No jaa, meninpä tuollaisesta kysymyksestä melkein sanattomaksi.

Mitäs sitten tapahtuu? Eikös se paino luonnollisesti aina nouse raskauden aikana, mutta onko se ihan mahdottomuus hallita painoaan tuona aikana?
Ei hätää, en nyt siis missään nimessä puhu mistään painon pudottamisesta, vaan nimenomaan hallinnasta. Onko ne mielihalut aivan käsittämättömiä, mitä ei voi vastustaa?

Leveneekö nenä, suureneeko kengän koko, leviääkö lantio?
Mulle tollaset asiat on yhdentekeviä. Mun yksi syy tähänastiseen painonpudotukseen on ollut myös se, että mahdollisesti tulevaisuudessa tulevan raskaudenkin takia olisin terveempi ja paremmassa kunnossa. Ylipainossa on aina omat riskinsä, myös raskauden aikana.

Mä haluisinkin kuulla teidän mielipiteitä ja kallisarvoisia kokemuksia.
Paljonko paino nousi raskauden aikana? Liikuitko säännöllisesti ja söitkö terveellisesti?
Onko kiloista ollut hankala päästä eroon?

Tai linkkaa blogiisi, jos olet tähän liittyen jo kirjoitellut!

12 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kysymys!
  Itse olen ollut kaksi kertaa raskaana. Ekassa kiloja tuli yli 20 kg, sairaalaan jäi noin 12 kg ja toisessa kiloja tuli 15 kg ja sairaalaan jäi 5 kg. Mä en lisäksi ole ollut niitä onnekkaita joka olisi vaan laihtunut imetyksen voimin, toisaalta ensimmäisen kohdalla aloitin keventämään ja se kyllä tehosi hyvin ja paino lähti laskuun. Mulla tuli mielitekoja myöskin raskauksien aikana ja erityisesti makea maistui. Välillä sitä himoa ei pystynyt millään muulla helpottamaan kuin syömällä, mutta toisaaltaan mä olin erittäin hyväkuntoinen, että näin jälkikäeen ensimmäisen raskauden aikana olisin voinut kyllä liikkua ihan mitä vana enempi. Alussa toki väsymys oli sanoin kuvaamatonta, mutta silti.
  Kiloista olen päässyt määrätietoisella laihdutuksella eroon ja nyt olen jo jokusen kilon alle. Kyllä ne on tiukassa ollut, mutta en voi kiloista syyttää raskauttani, se on ollut ennemminkin tekosyy. Erityisesti ekan kohdalla kiloja alkoi karttua jo häiden jälkeen kesällä ja sitten kun tulin saman tien raskaaksikin niin ei se ainakaan vähentänyt niitä tekosyiden keksimisiä.
  Yksilöllistä on takuulla mutta kun on hyvä liikunt- ja ruokatottumustausta niin kaikki on mahdollista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen kysymys joo. Kysyjä on itse kaksi lasta synnyttänyt, että ehkäpä siinä oli vain omakohtaiset kokemukset taustalla, että hän tuollaista asiaa pohti :)
   Voin vain kuvitella sitä väsymyksen määrää, monet ovat siitä puhuneet..:)
   Hienoa, että oot saanut pudotettua raskauskilot jo pois!

   Poista
 2. Itsellä nousi ekassa raskaudessa paino noin 15kg mistä kyllä jäi puolet. Toisessa raskaudesta ei jäänyt yhtäkään kiloa. Ja viimeisessä paino ei koskaan noussut lähtöapinon yli :) En laihduttanut, noudatin virallisterveellistä ruokavaliota hallitakseni raskausajandiabeteksen. Normaalisti paino nousee ja kuuluukin. Terveellisesti syömällä varmasti pysyy hallinnassa. Joskus joillekkin tulee paljon nesteitä ja turpoaa mutta nämä kilot ei tietenkään ole pysyviä. Eli hyvin pysyy paino kurissa kun vain syö hyvin ja terveellisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, ei noussut lainkaan lähtöpainon yli? Siinä on saanut olla tiukkana ainakin mielitekojen kohdalla, heh :)

   Joo, varsinkin tuo raskausajan turvotus on meidän suvussa ollut hyvin yleistä. Yksi sukulaiseni joutui lainaamaan multa neljä numeroa isompia kenkiä talveksi, kun hänelle ei enää omat mahtuneet.

   Poista
 3. Blogi mulla on, mutta ei siltä ajalta kun olin raskaana :D Painoin n. 113kg kun tulin raskaaksi ja paino oli synnyttämään mennessä n.115,5kg. Synnytyslaitokselta kotiutuessa menin vaa'alle ja paino oli 102kg :D En liikkunut ja ruoka ei vaan maistunut, mies sai muistutella ja kysellä, että olenhan syönyt päivän aikana. Kaikki rasvainen etoi läpi raskauden. Mulla luonto vaan ohjasi syömään oikein raskausaikana.

  Mitä sitten tein imetysaikana on asia erikseen, vuosi synnytyksestä painoin taas 113kg eli keräsin kilot takaisin vaikka vuoden pääasiassa vauva eli äidinmaidolla.

  Kuten niin monessa muussakin asiassa niin tässäkin ollaan niin yksilöllisiä, että ei sitä voi arvata etukäteen kuinka käy. Ehdottomasti kannattaa tietysti liikkua ja syödä terveellisesti jos siihen vaan pystyy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan jäi sitten sairaalaan ihan kivasti kiloja ;)
   Kyllä varmasti odotusvaiheessa haluaakin syödä mahdollisimman terveellisesti, kunhan sen vain saisi sitten pysymäänkin siinä.

   Mulla ainakin uskoisin olevan koetinkivi sinä, että viettäisin paljon aikaa kotona..niin tulee varmasti syötyä ja mussutettua jotain useammin, vaikkei nälkä olisikaan.. :( apuva.

   Kiitti hei teille, kiva oli kuulla teidän kommentteja asiaan liittyen :)

   Poista
 4. Mulla vaihteli mieliteot, välillä teki kaikkea herkkua mieli, mutta pääsääntöisesti ei ollu kovinkaan paha pitää mieliteot kurissa.. Mutta, nälkä oli KOKO ajan. Ja tieto siitä, että jos on liian kauan syömättä pahoinvointi oli heti nurkan takana odottamassa. Ja ei ne ruokavaihtoehdot aina olleet kovin terveellisiä.. Raskausaikana kiloja tuli rapiat 20kg, josta heti alkuun lähti noin 8kg ja siihen jämähti. Noin vuosi synnytyksestä olin lähtöpainossa ja nyt mennään vähän sen alle.. Jos joskus suodaan toinen muksu, kyllä aivan varmasti teen kaikkeni että olen tiukempi itelleni. Kun on tehny tämmösen homman ni ei huvita palata lähtöasemaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ystävälläkin oli pääosin aina huono olo tuolloin. Mitään "pullaherkkuja" hänellä ei tehnyt mieli, vaan raikkaita hedelmiä. Tosin neuvolasta hän sai ohjeen, ettei saisi syödä kuin maksimissaan kolme hedelmää per päivä. Ilmeisesti niiden hedelmäsokereiden takia..? Mutta ei varmasti ollut helppoa miettiä, kun sitä syötävää oli saatava JUURI NYT.

   Varmasti siitä ensimmäisestä kerrasta oppii paljon asioita, joita sitten mahdollisesti seuraavassa raskaudessa pääsee toteuttamaan :)

   Mites uudessa kodissa asuminen on lähtenyt sujumaan? :)

   Poista
 5. Olen ollut ylipainoinen jokaisen neljän raskauden alussa, kahdella ekalla kerralla terkkari maininnut asiasta ja siitä ettei saisi paljoa paino nousta. Raskauksien aikana painoa tuli lisää 6-9kg, suurimmaksi osaksi ne jäi aina laitokselle, mutta mutta..

  Raskauksien aikana en ole pahemmin mässäillyt, lisääntynyt energiantarve kun kuulemma on yhden ylimääräisen leivän luokkaa sanoi ensimmäinen terveydenhoitaja ja aika pitkälti sillä ajatusmaailmalla olin jokaisen raskauden aikana.
  Liikunta ei todellakaan kuulunut ohjelmaan vielä silloin.

  Aina ajatteli sitä että täytyy syödä hyvin että maidontuotanto pysyisi hyvänä, kyllähän imetys kuluttaakin. En vaan osannut tuota ajatusta poistaa mielestä siinä vaiheessa kun vauva alkoi syömään muutakin kuin rintamaitoa, joten eihän se paino semmoisella ruokamäärällä tipu.

  Vasta kun kuopus oli vähän vajaa 2v sain kunnon tsempin päälle ja itseäni niskasta kiinni ja päätin tehdä asialle jotain. Ei tämä helppoa ole ollut, hidasta ja hermoja "raastavaa" hitauden vuoksi mutta kyllä pikkuhiljaa alan olemaan tyytyväinen.

  Eipä se painonhallinta raskausaikana tai kotiäitinä olemisen aikanakaan ole mitään rakettitiedettä, päättäväisyyttä se vaan vaatii ja "tiukan" kurin vaalimista, toki myöskään niitä herkutteluita unohtamatta. Kohtuus kaikessa pätee tässäkin asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ollut sitten iso painonnousu sulla.
   Monet varmasti syövät sen "kahden edestä" vaikka sisimmissään tietävät sen olevan vain selitys. Ainakin yksi raskaana oleva paljasti itsestään niin :)

   Päättäväisyys ja tiukkana pysyminen varmasti onkin se vaikea kohta. Ja juurikin se mainitsemasi kohtuus :)

   Poista
 6. Leveneekö nenä, suureneeko kengän koko, leviääkö lantio?
  Ei levennyt nenä, kengän koko suureni ja lantio leveni..
  Kummallista on ollut se, että nytkun paino on lähellä normaalia, myös kengän koko on pienentynyt siitä mitä sekin on suurimmillaan ollut !!??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin yhdestä artikkelista, kun siinä kauhisteltiin juuri noita nenän levenemisiä, maksaläiskiä jne..

   Oon muuten huomannut kanssa, kun viime vuoden talvikenkiä sovittelin..
   On ne vaan väljiä vaikka kuinka villasukkiakin jalkaan tunkisi. Eli on se todistettu, että kyllä se paino putoaa ja ylimääräinen katoaa koko kropasta :)

   Poista

Kysy, kommentoi, mitä vaan :)